Lemon Meringue Cheesecake

DSC_0227

Een hele tijd terug heb ik deze taart gemaakt en wat was die lekker! Een heerlijke, machtige maar super lekkere cheesecake, die wel wat tijd kost, maar het helemaal waard is om te maken. Het recept heb ik van Laura’s bakery en ik deel hem hier ook op mijn blog. Kijk hieronder voor het recept:

DSC_0144

Hou je vast, je hebt veeeeeeeeeeel nodig. Dit is niet een taart wat je om acht uur ’s avonds nog een keer kan maken (wat ik de eerste keer wel deed en vervolgens om drie uur in de nacht eruit moest om de taart in de koelkast te zetten, niet aan te raden ;-)).

Voor de taart heb je nodig:

  • 240 gram biscuitjes
  • 100 gram roomboter
  • 20 gram bloem
  • 700 gram roomkaas
  • 210 gram suiker
  • 4 eieren
  • 1 eidooier
  • 50 ml slagroom
  • 1 theelepel vanille-extract

Voor de lemon curd heb je nodig:

  • Citroenrasp van twee citroenen
  • Citroensap van twee citroenen
  • 180 gram suiker
  • 110 gram roomboter
  • 2 geklutste eieren

Voor de meringue heb je nodig:

  • 200 gram eiwit
  • 75 gram poedersuiker
  • 325 gram suiker
  • 85 ml water

DSC_0145

Allereerst maak je de bodem. Deze bodem moet je even in de oven doen dus verwarm de oven voor op 180 graden. Verkruimel de biscuitjes in een keukenmachine of op een andere manier en smelt ondertussen de 100 gram roomboter in een pannetje. Wanneer de boter gesmolten is kun je de koekjes samen met de boter gaan mengen totdat de boter goed is opgenomen in de biscuitjes. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen goed in met wat boter. DSC_0150

Doe vervolgens het koekmengsel in de springvorm, verdeel het over de hele bodem en druk vervolgens het geheel aan met de bolle kant van een lepel. Wanneer de oven is voorverwarmd kun je de bodem voor 15 minuten gaan bakken in de oven. Wanneer de bodem gebakken is, zet de oven terug op 150 graden. DSC_0153

Doe de roomkaas en suiker in de kom en klop dit even kort door elkaar. Voeg vervolgens de vier eieren en het eidooier toe en klop dit goed door elkaar… DSC_0154

Voeg het vanille extract en de slagroom toe en klop dit goed door elkaar…DSC_0156

En voeg tot slot de bloem toe en klop dit mengsel totdat de bloem helemaal is opgenomen in het mengsel. DSC_0160

Nu is het tijd voor de lemon curd. Rasp de citroenen, doe de boter en suiker in de kom en laat dit au bain marie smelten (een kom boven een pan met heet water). Roer dit door elkaar tot een glad mengsel. Vervolgens kun je de citroenen uitknijpen en zeef dit vervolgens om de velletjes en eventuele pitjes eruit te halen. Wanneer de boter is gesmolten voeg je het sap toe aan het mengsel en doe de geklutste eieren in de kom. Meng dit allemaal goed door elkaar. Het mengsel wordt iets dikker maar wanneer hij koeler wordt, wordt het mengsel nog dikker. Wanneer het ongeveer de dikte van yoghurt heeft is het goed. DSC_0161

Voeg dan de lemon curd toe aan het taartmengsel en klop dit totdat het helemaal goed is opgenomen. Giet het mengsel vervolgens op de koekjes bodem. DSC_0166

De cheesecake kan nu voor 1,5 uur in een oven van 150 graden. Wanneer de tijd om is laat je de taart vervolgens nog twee uur staan in een dichte oven zodat die wat steviger wordt. De taart moet vervolgens kamertemperatuur hebben voordat je hem in de koelkast doet. Dit kun je het beste een dag van tevoren doen zodat die goed kan opstijven. Nu snappen jullie waarschijnlijk wel waarom je deze taart niet pas in de avond moet maken ;-). DSC_0217

Zo moet die er ongeveer uit komen te zien. DSC_0214

Nu is het tijd voor de meringue. Deze heb ik ook een dag later pas gemaakt. Klop de eiwitten stijf en voeg vervolgens de poedersuiker toe. Hier wordt straks de suikersiroop aan toegevoegd. DSC_0216

Doe het water en de suiker in een pannetje en kook dit tot 120 graden. Wanneer je geen temperatuurmeter hebt voor in de keuken hier een kleine tip: wanneer het kookt, nog ongeveer 1,5 minuut laten koken, en dan is het 120 graden. Ik heb dit in eerste instantie ook gedaan en het ging prima. Het gaat erom dat vervolgens de eieren ‘gaar’ kunnen worden. DSC_0219DSC_0223

Zodra de suikersiroop op de juiste temperatuur is kun je het toevoegen aan het eiwit. Het is handig dat iemand je kan helpen of als je een staande mixer hebt aangezien je moet mixen en het suikersiroop langzaam moet toevoegen aan het mengsel. Schenk de siroop langzaam in het mengsel en mix langzaam het mengsel door. Wanneer je het mengsel op de kop kan houden en het er niet uitvalt zit je goed. Er moeten ‘pieken’ ontstaan. DSC_0224

Wanneer je meringue klaar is kun je het verspreiden over de taart. Voor een leuk, speels effect kun je het een beetje slordig neerstrijken met pieken in de taart. Maak de taart af met een brandertje om het er leuker uit te laten zien. DSC_0230

Het kost tijd, leidt soms tot frustratie (lees: ervaring) en geeft veel rommel, maar het is het waard, want dan heb je een super, lekkere, zelfgemaakte cheesecake gemaakt waar het water je van in de mond loopt! Geniet ervan!

Liefs, Kim

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s